Follow de' Fellow~

Rabu, 4 Disember 2013

Under Maintainance... AGAIN




maaf cz da lama tak update disebabkan pelbagai masalah yg dilalui T_T
huuu.. SL actually  sangat2 rindukn menaip2 blog ni.. tapi disebabkan masalah yg tak dapat dielakkan.. antaranya, my dear lappy was under maintenance and baru hari ni dapat balik my hubby ni.. huhu.. Agak la lama.. dalam 3 weeks br dapat balik ...

So, In sha Allah after this, i will up-to date :)
pray for me ^_^

Rabu, 25 September 2013

Mom ... You are everything~



Cerita pendek hasil nukilan kami, fuha students...
Semoga memberi pengajaran dan iktibar kepada kita semua.
Support us ^^

Ahad, 1 September 2013

Birthday on 19th

Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah atas segala limpah dan kurniaNya, SL berasa sangatlah & amatlah bertuah kerana dikurniakan insan2 yg amat menghargai & menyayangi SL. sampai terharu tak terkata. Yalah, ingatkan xdelah suprise ke ape kan. Rupa2nya ada permainan di sebalik cerita,.. In sha Allah SL akan kenang sampai bila2 :)

Jutaan terima kasih diucapkan kepada sahabat handai, roomates (Kak Shifa'), adik2 housemates (sila tingkatkan lakonan anda.. mohon2.. huhu) serta keluarga (TQ mom cz sudi jugak post kek walau dr jauh. hehe), also kawan2 Facebook, WeChat, dan yg msg serta call SL semata nk wish bday. I appreciate sgt2! hihik.. Terutama Achik yg sggp call semata nk nyanyi n wish. Thanks pada Isha yg jadi first wishes. Apreciate sgt2! Teharu kott.. May Allah bless u all.. Diharap doamu akan diiring sehingga ke syurga, Ameen.

Tak sangka, ingatkan birthday kali ni xde kejutan ke ape. Tapi Alhamdulillah x kena prank. Walau Jiah & Fira ada plan nk buat. Alhamdulillah.. Indahnya kehidupan org2 beriman.. hehehehehe~

Jumaat, 26 Julai 2013

Dugaan Ramadhan II


Ape khabar semua? Alhamdulillah sudah masuh Ramadhan yang ke-16 sudah kita ni. Dah lagi setengah minggu, kita akan menyambut hari Raya kan? Baiklah.. bulan Ramadhan memang bulan berkat kan? Also, bulan yang menguji kita. Kan?

So.. the story begins, semalam memang banyak sangat ujian kesabaran yang kami dapat.

First, SABAR dalam tunggu nak dapat kereta. Punyalah setengah jam menunggu, baru dapat pinjam kereta.. Hoho..

Second, SABAR dalam keadaan jammed kat bandar yg x menentu. Dgn keadaan panas terik, redah jugak jammed tu (even bukan SL yg drive).

SABAR bila kami hampir2 melanggar kereta . (Kalau claim, abeh duit PTPTN wooo... ) Tapi, bukan salah kami, tapi dalam jammed tu kereta tu baru bagi signal lepas nak curik masuk jalan. Tak sakit hati mana kan?

SABAR jugak lepas kena langgar dengan lori besar dari arah belakang. Salah lori tu jugak sebab tak jaga jarak... Dekat yg amat. Hasilnya, SL dan kawan (Fira) terasa mcm gegaran otak sikit + shock mind sebab kena tiba2. Kepala pun mua rasa pening2 sikit. Alhamdulillah xde ape.

makin SABAR bila kena tahan malu sebab kereta terberhenti kat tengah2 jalan raya. Dahlah kereta berhenti tengah2 traffic light 4 simpang. Semua pandang. Nasib baik pinjam kereta kawan, plat "J" means dari Johor. So, tak bengang mana. Buat2 la macam org luarg negeri.

SABAR lagi bila lupa nak bawak duit lebih. Jadi, kami kumpul2 duit dan bayar kat kaunter lepas beli tudung. Sweet sangat duit tertinggal. Nasib baik duit cukup.

keSABARan terserlah lagi tatkala kawan SL ni dilayan seperti menumpang aje. Kalau kena kat atas kepala sendiri, tak sakit hati mana kan?

SABAR lagi bila............. Handphone SL tertinggal kat rumah sewa kawan. Dahlah janji nak call family. Tak dapat balik rumah dia puslak ebab hujan. Ya Rabbi, bertimpa-timpa ujiannya. Dan hasilnya, SL xsedar apa yg berlaku sbb penat sangat...

Maaflah entry kali ni agak mendatar aje. Tapi, ni sedikit nasihat SL utk semua :

* SABAR adalah satu kekuatan yg paling besar yg mampu mengubah segala2nya
* Klau nak org hormat kita, try to respect others  first
* Bertimbang rasalah tatkala guna jalan raya. Public kan.  jalan raya tu bukan family kita punya
* Berterus-terang dan berlaku jujur serta minta maaf jika kita ada buat salah dengan org. Jangan langgar lari je. Takpelah, Allah Maha Adil. Korg buat kami camni, no wonder kalau org lain buat kat korg balik (CC :  dirver kereta + lori)
* PALING UTAMA ---> jadilah pemandu berhemah ^_^ peace!

Selasa, 25 Jun 2013

semester 3 - dunia baru

Annyeong-haseyo !!! Apa khabar ! heee.... Alhamdulillah disebabkan kesulitan yang nyata, ade jugak hikmah di sebalik kejadian. yelah... Laptop masuk virus lah. Takleh connect internet lah. macam2 lagi... Anyway, ape2 pun.. SL kini sudah memasuki Semester 3. Nak dijadikan cerita bersyukur sangat2 sebab dapat jugek ambo merase duk blok baru. Tapi...... ha.. tapinye adalah?  Ongkosnya mahal lah daripada blok lama. Satu lagi, banyak jugak unbenefit duk blok ni....

Antaranya,
1) senang banjir - air naik kat blok
2) jauh dari kelas. (Tuhan je tahu betapa jauhnya nak redah satu blok ke satu blok)
3) Dalam satu rumah, sorang aje diploma. (Degree dah cuti sem)
4) Jauh nak ke Hepa, Library, dan yg paling penting, JAUH dari Cafe Ibnu Sina..perlu ke?

Nak citonye, sepanjang 2 minggu SL meneteap kat blok baru, SL tompang duk bilik kawan. Actualy im quite segan la dgn kawan tu. Bukannya ape, semua kongsi and SL tau yg dia pun tak selesa dgn SL. Bukan tak selesa ape, (.....................) adelah detail2 tu... SL pn kesian jugak dengan dia. Tapi SL tak berani nak stay kat dalam rumah tu sorang2..Dhla sorang je yg "hidup" dalam aras tu. Memang TAK lah nak menetap. 1 lagi yg SL nk complain, kenapalah sistem pengurusan tak sistematik. Agakla kut ye pun.. perempuan tuss.. So, sampai sekarang SL still tak tahu bila keputusan sebenar SL dpt btl2 stay kat umah tu, Sebab dh jumpa si penyelia, dia cakap nk urus budak rayuan dulu. Bukan ape incik, sy kesian awan sy tu tak selesa la incik. Sy kesian kat dia. Unprivacy appeared.

So... mood pn kurang okay sebab hal ni. Kesulitan amat teramat amat sangat dikesali. hoho... hiperbola tul ayat ha...



Jumaat, 7 Jun 2013

Info !!!

Salam. Maaf SL sudah lama tak bersua atas sebab2 tak dapat nak dielakkan, macam2 dugaan SL dapat kerana tak dapat nak update blog. Tapi, jangan risau sebab banyak post akan di RE-POST tak lama lagi. Tunggu~ ^^


Isnin, 8 April 2013

Kursus Asas Kepimpinan PRS

         setelah sekian lama menyepi.. 
akhirnya... SL datang kembali ^_^ 

baiklah... kali ni SL nak kongsi cerita dengan korang pasal kem yg baru2 je SL join pada 4-6 April 2013 baru2 ni kat Peladang Setiu Agro Resort, iaitu Kursus Asas PRS di mana kat sini, kami didedahkan dengan teknik2 asas utk mnjadi kaunselor/pendengar trbaik & mcm2 lagi.. Kat kem ni ada pelbagai aktiviti sukan lasak.. kem ni dianjurkn oleh pihak UniSZA seramai 70 org & disertai dgn 20 org ( 4 org wakil dr setiap 5 buah ) sk2 mngh terpilih sekitar k.trg... SYOK SANGAT ! hehe... 

 ni sikit sebanyak view kat tempat kem ktorg, nak banyak lagi search je GOOGLE....



FYI , ikan2 ni omnivor... sebab mkn kaum sndiri...
ha... mlalui ikan ni, adela 1 story... Actually hari kedua tu SL dgn kwn, Syuu berkayak. Lepas tu, kitorang lalu la kat lubuk ikan2 ni berkumpul. Adela sekor dua yang activ hampir2 masuk kat dalam kayak ktorg. Klau x, dah lama la jadi lauk BBQ mlm tu..hehehe... Ha, jangan tengok ikan ni macam ni aje.. Sebenarnye, dyorg ni besar sangat...  scared me enough! 

with Syuu - before Kayaking...
antara 2 aktiviti lasak yang kitorang join iaitu Kayak bersama ikan Piranha (la sangat) & Flying Fox. Mula2  rasa takutlah jugak. Bila yakin tu, rasa nak naik lagi. Xpuas.. huhu... [ Keyakinan diri tu penting dlm mengharung apa jua cabaran ]

okay... ni nak perkenalkan kanak2 ribena lak... 

with adik2 PRS SMK Kompleks Gong Badak
:: Zatil, Zati, Ku Fareez & Irfan ::
adik2 PRS SMK Kompleks Mengabang Telipot
:: Syahirah & Sabrina ::
SL  rasa bertuah jugak sebab dapat kenal dengan akak2 & abang2 serta adik2 yg semua majority sporting habis & sempoi !!! Lepas tu, dapat sebilik dengan akak2 yang lawak2 aje... hihi.. Thanks to both sisters cause treat me nicely .. hehe...

roomate 615 : kak Ain & kak Fiqah
kem ni takkan berjaya dengan kerjasama orang kuat dalam PRS UniSZA.. TQ to all ! ^^

ini Exco2 & Emtieeeyyy PRS UniSZA
ni full picture dr kem tu ^_^

dan............ yg paling2 sweet, Ku Fareez & Irfan kasi something kat SL.... memang confirm la yang ni SL akan simpan sebaik mungkin. Thanks a lot & akak janji akak jage pemberian korang ni elok2 ^^ terharu..isk3... (touching & melting) haha... tibe...

bunga KEKWA ke dik? hehe... ape2 pun, thanks !

InsyaAllah, ada masa kita kan jumpa lagi di lain2 kem kalau ada rezeki. Kenangan ini sangat manis untuk dilupakan. Jadi, SL akan simpan dalam hati & ingatan supaya kenangan ni takkan hilang ! Okay....

Selasa, 26 Mac 2013

Fin@L Ex@m cOrn3r...

             Apa khabar semua? Uitt.. dah lama menyepi dengan blog ni. Dua tiga hari ni asyik duk kemas2 blog je. Maklum, dah berhabuk bagai ni... (just kidding) .. Seperti yg korg sedia maklum kan, sebenarnya SL sedang dlm saat2 genting sekarang ni iaitu FINAL EXAM year... Haa...korg jgn pikir nk rempuh exam ni mcm mkn McD je? Ish3... tanggapan xbenar sama skali.

    Tak perlu merapu segala bagai, Alhamdulilllah sepanjang paper yang SL ambil ( 7 subjek semuanya ), 4 kertas berjaya dirempuh dgn tenang, aman dan selesa [ overract je ]... Tapi, hari ni spoil sikit sebabnye, SL xmampu nk hafal jurist and views... Maklumla, nama pun Islamic Criminal Law. Jadi offences and punishments banyak la. Naik pening kepala hontakak ni ha. Dahlah still terjaga tak tidur malam. Penat sangat...

Disebabkan sakit hati yang melampau-lampau, kami dengan kurangkan tension bikinlah benda alah ni... :)

 nanatila ore upload gamba. xjupa ni...

Hmmm..kemungkinan tu je kut. hehe.... Ape2 hal, doakan saya supaya berjaya rempuh 4 papaer. Lg 3 papaer... ok ?

Jumaat, 1 Mac 2013

.: UNIC @ UniSZA :.

Alhamdulillah.. segala puji-pujiannya akhirnya SL dapat juga bertemu idola yang sudah lama dinanti2 secara LIVE kat U SL sendiri, UniSZA. Perasaan seronok itu masih ada.. hehe... Yelah, dari kecil lagi SL meminati mereka dan lagu-lagu mereka masih lagi segar dlm ingatan.

masing2 sibuk  sign autograf ^_^
Antaranya :- 

Demi Cinta Suci
Jalinan
Hanya Tuhan yang Tahu
Lafaz Yang Tersimpan
Remaja

sempat lagi posing sementara peminat tak ramai
Disajikan dengan lawak spontan, nasihat yang berguna dan belbagai-bagai lagi. Kami penonton ceria dan asyik bergelak-tawa....

hasilnya, PUAS HATI... ^_^

baiklah.. ni salah satu video yang siap dibikin untuk tontonan semua..
klik URL 
signed by : Fakhrur, Fadzli and Badzli


Selasa, 26 Februari 2013

Summary just 100 words !



Apa khabar??? wahhh.. ddah lama SL menyepi kan? sebabnyer SL banyak kerja yg perlu dilakukan. Al-maklumlah, sudah beberapa minggu lagi nak final exam.. takuttt.... So, banyaklah assignment, tutorial, presentation, test dan banyak lagi. Semua ini meletihkan tetapi, habuannya dpt membantu dalam FINAL nanti.

Baiklah, kali ni SL nk kongsi dengan korang pasal summary a.k.a rumusan yg SL perlu buat. Tak pernah hayat dikandung badan lagi, SL rumus 1 karangan in 100 words only.. mula2 tu excited sangat sampai x perasan dia punya arahan. hoho... ape la yang nk diexcitedkan sangat tu SL pun tak tahu. Maybe sebab dah lama tak mengarang kot. huhu....



Summary :-




The passage above tells about the disadvantages of handphone. Handphone cannot be used in all circumstances even in an emergency case. Sometimes, many people doesn’t care about the uses of hands-free kit that can cause cancer. Moreover, it teaches others to be rudeness. For instance, you meet your friend while your friend got a call and start bothering you whereas it is just an empty conversation. Disturbing others by vibrates or light is one of the bad attitudes. Try to respect others. Actually, no problems arise if they know how to manage a time although they doesn’t have a handphone.


---- Boleh komen sikit ??? ----
* maafla kalau ayat yang tungging-langging tu.. 

Rabu, 20 Februari 2013

...apprécier les disciples...

apa khabar ? sihat ? huhu.. Baiklah, Alhamdulillah setelah sekian lama. SL dapati follower bertambah hari demi hari. Terima kasih atas sokongan anda semua. Tanpa anda, tak meriahlah blog SL ni. ^_^

Baiklah... Entry kali nie dipanggil " apprécier les disciples " yang asalnya dari Bahasa Perancis ^^

Maksudnya,

 ~ Appreciate the followers ~

Disebabkan rasa terharu. SL beri sedikit penghargaan buat  followers bertuah. Kali ni SL pilih 3 daripada 100 la dulu.. (Takde bajet.. hehe.) Maklumlah masih belajar, pakai duit parents lagi.. huhu...

Tanpa melengahkan tangan untuk lebih merapu,

Follower pertama , merupakan follower ke-50.
asalnya dari Johor....


Follower kedua , merupakan follower ke-100.


Follower ketiga...  dengan menggunakan aplikasi RANDOM GENERATOR, datangnya dari Terengganu Kiter...

follower ke-47... 

ni bukti guna random generator untuk follower bertuah :)
 
Diharap ketiga-tiga follower ni dapat memberikan respon secepat mungkin. Sila komen untuk selanjutnya...

Isnin, 18 Februari 2013

nak citer taknak?

 Apa khabar ? Ni hau ma ? Kaifa haluk ? How are you ? Annyeong haseyo ?

dah lama kan SL x post cite kat blog kan? Bukan apa xde masa. Memang hajat di hati ada niat nk sambung menaip ni tapi apakan daya masa mencemburui kita ( tiba2.. haha)... 

Satu lagi.. biasalah... hidup di alam kampus ni.. banyak dugaan, ujian dan cabaran yg x diduga. Yelah... macam2 blh jadi kat sini... SL pulak mengalami tekanan yg mendalam (self-depression) yg kira tahap veto...

Siapalah tak sedih kan kalau usaha kita selama ni hilang umpama membuang kulit tenggiling (peribahsa sendiri.. haha) . Tak tahulah, kali ni sangat2 tension sampai separa normal rasanya.

Antara yg ketara ialah....


ASSIGNMENT !!!
sama.. tapi x serupa.. hohoho...
hoho.. rasa macam membukit sangat. Bayangkan, 5 assignment yg perlu disiapkan. Mana nak cari kalau satu2 assignment lebih dari 10 muka surat...
* padahal kira dah standard U kalau macam tu. Ni baru dipanggil assignment... ahaha

Ok... abaikan.. nak diceghita nye, assignment SL tu dah separa siap. Dengan izin Allah, laptop tertutup dgn SENDIRIAN BERHAD terbuka semula dgn sempoinya... 

Hasilnya.....


MEMUASKAN
T_T
~ MENYEDIHKAN ~


Semua dokumen2 dan data2 hilang dengan selamba ayamnya. Hati SL hanya mampu meronta. Jiwa pulak merana. What happened & what have me done !  


Beratur2 soalan dlm benak yg xseberapa ni. segala kemungkinan boleh berlaku... whuuuu.....
Dan2 pulak abang SL contact. Muka yg tension ni separa berubah. Masalah hilang sikit2 . huuuu... Macam nak nangis tu ada, tp xterkeluar pulak. Mungkin bercampur dengan tak siap assignment lagi. (xkait langsung.. adoi...)

So, duk cakapla dgn abang selama 50 minit.. sampai habis kredit abg (sorry abg! hehe)..
Bahagia je rasa di jiwa ni.. kikiki...Terima kasih kat abang. Tak lupa jugak buat kawan2 yang caring pasal SL. Maafla SL xterasa nk contact sebab masalah banyak sangat. Nk tegur pn xda masa. Maaf ye semua! So... maaflah banyak pendam dari luah sbb kdg2 xsemua yg kita luah tu beri ksn pd seseorg.

Tapi, Alhamdulillah sekarang okay sikit... hehe...
sebab abang yg tolong tenangkan :)

sebab bahagia,
Nah,,, hadiah untuk korang ! hehehehehe....

stay chill... stay cheer !
Tp, sekarang ni pun tak siap2 lagi ha... hampeh... huhu
Tulah, doakanla SL ye agar dpt menyiapkan dengan jayanya. Ameen ..
Tutup dulu.. papai-yo... ^^

* Bulan 3 Final Exam. doakan SL ye

Sabtu, 2 Februari 2013

1 CiTiZEN programme

Setelah berhempas-pulas bertungkus-lumus, Alhamdulillah.. 1 CiTiZEN programme habis dengan jayanya.. Haha.. Poyo ayat!

1 CiTiZEN? APE TU? 
program latihan khas yang dibangunkan oleh Prestariang Systems Sdn Bhd untuk memupuk perpaduan negara melalui penggunaan teknologi yang sesuai. Ia memberi inspirasi netizen untuk menjadi pemikir kritikal yang memahami kesan etika tingkah laku dalam talian. Program ini membantu anda mendapat Pensijilan CITIZEN IC anda; bertaraf dunia program pensijilan dalam Netiquette untuk mengesahkan dan mengesahkan kefahaman anda peraturan tanah untuk kegunaan diterima dalam dunia digital hari ini.

So, tadi SL joining this programme la. Ia diadakan selama 2 hari modul.

Hari pertama, kami didedahkan dgn pengenalan terhadap etika penggunaan teknologi yang semakin pesat di kalangan kita.. (tibe2..haha). Semalam memang bosan sangat tapi bertuah sebab dapat  lecturer yg baik sangat iaitu Miss Safawati. Beliau pun faham kemahuan kitorang..hehe... That's why our class ended early. kikiki... memang sekejap aje. Kalau kelas lain, sampai ke petang..hehe..

Malam tu, SL dengan partner buat assignment a.k.a portfolio yg disertakan kategori...

Creative writing
Photo
Slide Show
Blog
Poster 
Video/Animation
Facebook Page
Open Category
Audio/Song

SL pilih untuk buat Video Animation sebab mungkin sebati dengan jiwa kot.. ntahla..hehe .. Hasilnya???


boleh refer pada LINK di atas... ataupun, tengok sini je...


Hari kedua, kami didedahkan lagi dgn modul seterusnya. Ia mempunyai 8 modul kesemuanya. Lepas habis modul, kami perlu submit portfolio dan take an exam melalui certiport... Alhamdulillah, rezeki ada SL lulus . Walaupun taklah excellent tapi lepas syarat..hehe... Syarat nak lulus, 640/1000 markah. Cara jawab, mcm nk amik ujian komputer time buat lesen tu...huhu..



Itu sahaja untuk entry kali ni. Moga kita ketemu lagi.. 
- Wassalam -

Selasa, 29 Januari 2013

Keletihan melanda....

Fehh..fuhh..fihh... Penatnyelah... Ape khabar semuanya? Sihat? Hehe.. Maafla, SL tak sempat-menyempat lagi nk update new entry, new story sebab semalam baru pulang ke bumi Terengganu dari Selangor.. Fuhh~ penat ... 8 jam terperuk dalam bas. Anda sanggup? huhu...

Baiklah, ini saja pengenalan mula2 sebab entry kali ni agak panjang. Lepas tu, minggu ni SL sibuk dengan test , assignment yg membukit setinggi gunung Jerai . Nampok benor nipunye... Tu  salah satu sebab yg menghalang SL untuk menulis. Tapi InsyaAllah, hujung minggu ni ke, esok ke SL akan update. Doakan semoga dipermudahkan. Okay? Itu saja. Sambung nak study.

Ma'assalamah wa ila liqa' ^^

Jumaat, 18 Januari 2013

Lost in the city...

            Alhamdulillah, masih lagi bernafas di bumi yg sementara ni. Sebenarnya, nk post entry ni semalam tp tak larat sangat + letih sudaa... huhu... Alangkah bahagianya semalam, dapat berjumpa dengan kawan karib SL time sekolah dulu2, Amirul Ariff a.k.a Kechek kt Hock Kee Seng. Kiranya ni kali kedua SL jumpa dengan Kechek. First time at stesen bas MBKT.Ok. setakat tu saja. Takde ape pun. hehe... Tujuan outing semalam. Nk beli tiket bas, nk balik Selangor... sape nk ikut??? huhu

     
      Anyway, kami(SL, kakak & jiji) bertiga jalan2 la kat area stesen bas ni... Bajet duk jenjalan, macam la kenal tempat. Nk cari Pustaka Seri Intan pun tak jumpa jalan. So, kami tawaf wida'... Dengan muka innocent, selamba aje jalan2..huhu.. Dlm hati SL dh terasa cam " sesat jugak kitorang ni... bandar taklah besar pun ". Nyata ! benarlah firasat hati..huhu.. Org tengok pn pelik dah... lepastu, nk cari bank Islam pulak. WiFi connection yang lambat, kami sesat lagi.. huhu... Sistem GPS Jiah dipasang, kami terus ketemu bank yg dicari...haha..

- gambar hiasan -

    Memang lawaklah rasanya.. hihi..lps pergi bank, setelah...(xingat brapa minit survey) Akhirnya ! kami ketemu jua tempat seterusnya yg dicari..Pustaka Seri Intan...mwehehe.. Padahal dekat je pun. Saje jalan jauh biar sesat pun hakikatnye... So, niat di hati nak survey2 saje tp terkubur lepas tengok benda2 ni...

 
kertas2 yang dibeli. Kertas hitam tu, RM 2.95

 
Pen khat 2.0 + drawing pen 0.5 = RM 4.90/sebatang

Kertas zink (xtau sejarahnye knp panggil zink)
80c + 60c = RM 1.40

 
Kertas felt : 80c/sehelai

JUMLAH BERSIH : RM21.50 
Huhui.. dahsyat betulla belanja. Tujuan membeli : nk simpan dulu. Nanti kalau ada function, InsyaAllah guna. SL sebenarnya suka beli benda2 mcm ni. Bila dah datang inspirasi, benda2 ni akan terkorban... hahaha...(gelak jahat)

* teringin nk jadi designer

Selasa, 15 Januari 2013

Inspire by me...(1)

Hye2 you alls! hehehe... Hmpph sebenarnye, SL banyak je nk share ngan korang.. Tp, takkan semua nk citer kan3? hihi.. Ok3... Nak tanyalah kan, korang minat photography tak? Ya Allah! Demi sesungguhNya SL memang minat sangat2... Anyway, my brother have similar interest like me ! tu yg buat lagi awesome tu ! huhu.... 
Antara yg paling2 SL sukela....

okaylah... SL punye art takla mcm korang..lawa2... biase2 je... sbbnyer,

Tawakkal innahu,
dok try dok tahu

so... untuk tahu SL niey ade bakat/sebaliknya.. saje2 test2... ^^






NOTES :
Taken By : Ara
Place : Batu Rakit Beach Resort
Caption : time outing with Che Oni's family ^^

ni... saje2 jer test...ni gambar tahun lepas sbenarnye... So, gambar akan datang? Tunggu... he5...

Sabtu, 12 Januari 2013

Ayam Blackpaper versi Ara

 
Hari nie SL terasa ada mood nk post sal makanan...mwehehe,,,tibe2 je... ^^ Nak wat cane, terase la jugak nak share2 resipi sendiri kan2? Huhu... Lain orang, lain rasa... Kalau SL ni ade citarasa & style sendiri bila masak.. keh3...

Berbalik pada entry kali ni, kite akan belajar cara2 mcm mane nk buat ayam blackpaper.. hehe..

BAHAN-BAHAN  :

Ayam yg direbus (org Ganu panggil mati air)
Lada hitam
* Sos Lada Hitam
bawang merah
bawang putih
4 sekawan - takkan xtau? ish3....
             a) bunga cengkih
             b) bunga lawang
             c)  kulit kayu manis
             d) buah pelaga
sedikit minyak masak@planta
* Tepung jagung

* jika perlu

info:
sos lada hitam - utk tambahkan rasa Blackpaper (kalau xnk, xpe)
tepung jagung - dapat pekatkan kuah ^^
bahan yg korang nk buat ni ikut suka la... Asalkan bahagia...huhu (serious ni)
ayam pulak kalau korang nk amik ayam panggang(BBQ) takpun ayam goreng punn boleyy

CARA-CARA :

kisarkan bawang merah + bawang putih
kisarkan 4 sekawan + lada hitam sehingga lumat.
panaskan minyak@planta di dalam periuk
masukkan bawang yang dikisar hingga naik bau
masukkan 4 sekawan & lada hitam yg dikisar
(jika perlu- tambahkan sos blackpaper  utk rasa lbh "kaw"
dh nmpk kuah tu separa masak, masukkan sedikit air dan garam...
(jika perlu) tambahkan tepung jagung  yg dicampur air...
setelah kuah nampak "kaw", masukkan ayam yg direbus.

mudah aje kan? hihi... maafla kalau merapu sikit.. Tapi, kita kenala...

  masak  dari hati ^______^
biar campak2 asal sedap! huhu
S E L A M A T - M E N C U B A !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved ara-foreva.blogspot.com