Follow de' Fellow~

Selasa, 4 September 2012

Nikmatnya bersaudara... :)

Annyeong Haseyoo! Ape khabar kalian? Hehehehe~ Sampai ke hari nie Ara Alhamdulillah dengan limpah kurniaNya Ara tampak bahagia dn lebih tenang. Ni pun berkat doa sahabat2 dan dorongan kawan2 untuk Ara lebih bangkit menuju jalan kebahagiaan.. Aiyyoo mak..ape ni? Huhu...

            Nak diceritakan... Sesungguhnya nikmat bersaudara tu amatlah indah.. 


Duhai Jiwa! Jangan engkau mengetepikan sahabat.... Walaupun sahabat itu pelbagai ragamnya...bersabarlah! Pasti ada hikmah di sebalik kejadian... Muhasabah....


“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya.” 
(Hadis riwayat al-Hakim)

Dari Nu’man bin Basyir r.a., Rasulullah SAW bersabda, 
“Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur.” 
(Hadis riwayat Muslim)

“Seorang Muslim adalah saudara muslim lainnya, ia tidak menzaliminya, merendahkannya, menyerahkan (kepada musuh) dan tidak menghinakannya.” 
(Hadis riwayat Muslim)

“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

teman seperti inilah yang perlu kita cari dan dekati.... Okay friendss! 


Firman Allah SWT yang bermaksud, 
“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” 
(surah al-Hujurat [049] ayat 13)

Ayat yang mengisyaratkan mengenai peranan dan pengaruh kawan, antaranya firman-Nya yang bermaksud: 
“Wahai orang yang beriman! Bertakwalah dan hendaklah kamu bersama-sama orang yang bersifat benar.” 
(Surah at-Taubah, ayat 119)

 so.... the moral value is : kite kena pandai mencari sahabat..kays! Sahabat yg membawa ke arah kebaikan perlu kite dekati.. Tetapi, jika sahabat itu mendorong kita ke arah kejahatan. Eloklah kita jauhinya...

Hadis Rasululah SAW yang bermaksud, 
“Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya.” 
(Hadis riwayat Abu Daud).

Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy'ari, bermaksud: 
“Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk.”


.:. InsyaAllah ukhuwwah fillah abadan abada.. .:.

.:. Uhibbuka fillah ila jannah... Ameen~ .:.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

♛ Shout Out!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved ara-foreva.blogspot.com